28-07-11

komkommer-treintje


Dat er ook in de tuin vakantie wordt gevierd blijkt........

Nodig:
1 komkommer
paar radijsjes
chocolade hagelslag

Snij een stukje van de onderkant af zodat de komkommer vlak staat en maak voor de muizenhoofdjes een klein holletje zodat ze er niet afrollen. Zet de wielen vast met een stukje cocktailprikker en gebruik voor de ogen een stukje hagelslag.





Bron: Sierlijk smullen:  Wim Kros

26-07-11

kiwi-kersen jam


En elke keer gebeurd het weer, ik koop teveel fruit. Er blijven altijd een paar kiwi's liggen die al te zacht zijn en de laatste kersen zijn ook al gauw niet meer wat ze waren. Tegenwoordig maak ik er een jam van en dit is één van de favorieten! Ideaal voor de verwerking van bijna overrijp fruit.

Snij de vruchten in stukken en weeg ze. 


De hoeveelheid kiwi : kers is onbelangrijk. Voeg geleisuiker toe en even met de staafmixer erdoor. Kort koken, vaak is een paar minuten al voldoende. Heet in de schone potten doe en niet te lang bewaren. Alle combi's kun je uit proberen.


Een leuk experimentje: Zaai eens wat van die kiwizaadjes. Wie weet heb ik ooit..............


23-07-11

peterselie drogen


Peterselie (Petroselinum crispum) is één van de meest gebruikte keukenkruiden, vaak vers gebruikt. Als je zelf zaait heb je gauw teveel en dan is drogen een ideale manier. Het kan natuurlijk op een warme plek uit de zon maar met deze temperaturen en luchtvochtigheid is het resultaat niet altijd optimaal. Het kan ook in de oven. 
Ik bind een paar takjes bijeen en hang ze aan het rooster van de oven. 


Op deze manier kan ik meer tegelijk drogen.
De ovendeur op een kier (zodat het vocht weg kan) en instellen op 60 graden hetelucht. Als de peterselie na ongeveer 45 minuten knapperig aanvoelt is het klaar. De steeltjes hoeven niet helemaal droog te zijn.


Je kan nu gemakkelijk een bosje tussen twee handen verkruimelen. De 'lege' takjes gaan op de compost, natuurlijk zonder touwtje.

Maar peterselie heeft nog meer eigenschappen.
-Geplant in de nabijheid van rozen of tomaten houdt ze insecten op afstand.
-Bij wortels geplant maakt peterselie het de wortelvlieg lastig.
-De geur van rozen wordt versterkt als er peterselie bij staat.
-En wel eens een kopje peterseliethee gehad? 


Een theelepel per kopje kokend water en 10 minuten laten trekken en gezoet met een lepeltje honing is niet alleen  spijsverteringsbevorderend, het is ook goed voor je stem!
-Als je oorpijn hebt kun je een watje met peterselieolie met hierin opgelost een snufje zout gebruiken.
-Konijnen, die toch al gauw last hebben van hun maagdarmstelsel, zijn gebaat bij regelmatig peterselie en ze vinden het heerlijk.


Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap van peterselie..................................
het wekt de liefde op :-).

21-07-11

tomaten wecken


Het wecken van tomaten is een ideale manier om het gehele jaar door te kunnen genieten van de opbrengst van je tuin (of gekochte aanbieding).
Zorg voor minsten een kilo tomaten om een weckfes van 1 liter te vullen.


Snij de tomaten in vieren en zet ze op met een klein bodempje water, dit om aanbranden te voorkomen.


Als de stukjes zacht zijn door een roerzeef wrijven of met de staafmixer fijn maken. Ik vind een zeef prettiger omdat alle velletjes erin achter blijven.


De glazen vullen tot 2 cm onder de rand en met een ring en weckklem afsluiten. In een pan op een doek of rooster zetten. Zoveel water bijvullen dat ze net niet onderstaan. Langzaam verwarmen tot ongeveer 90 graden Celsius en deze temperatuur 30 minuten handhaven. De glazen na het kookproces uit het water nemen en aflaten koelen. Pas de volgende dag de klemmen verwijderen.


Tijdens de verhitting ontstaat een overdruk waarbij warme lucht en stoom uit het inmaakglas worden gedrukt. Door het afkoelen nà het kookproces ontstaat er in het glas een onderdruk, de deksel zit, na het verwijderen van de klemmen, muurvast op het glas. Dit is ook je controle of het wecken goed is gelukt. Als de deksel los is direct na het wecken kan dit komen door een beschadigde glasrand of een weckring die niet goed (meer) past. Als de deksel los gaat na enkele dagen of weken komt dit doordat niet alle bacteriën zij gedood in het voedsel in het glas. Deze bacteriën gaan gassen produceren  waardoor er zoveel druk van binnenuit komt dat het deksel los op het glas gaat liggen. Dit is dus een waarschuwingssignaal: NIET ETEN.
Als alles goed gaat (wat meestal het geval is) dan kan je de weckfles jaren en jaren bewaren. Ik heb weckglazen gezien van minstens 50 jaar oud en de inhoud zag er nog fris en fruitig uit (alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik niet stond te springen om het op te eten).

18-07-11

zwarte bessen likeur


  • 500 gram zwarte bessen
  • 200 gram suiker
  • enkele kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • enkele bladeren van de zwarte bes
  • 1 liter jenever
Doe alle ingrediënten in een glazen pot.
Na 3 maanden trekken zeven en nog een paar weken laten rusten (als dat lukt).




15-07-11

wol verven met eierverf


Van al dat binnen zitten met die regen (ik ben een mooi-weer tuinvrouw) ga je 'gekke' dingen doen.
Er lagen nog een paar pakjes eierverf, bedoeld om wol mee te verven........ooit.
Toch maar eens aan beginnen. 


Ik pakte een pan en vulde die met koud water, een kleurtje er in en de droge wol er bij, geheel tegen de regels van de kunst, want eigenlijk moet de wol een kwartiertje weken in koud water. Een scheut azijn ging er ook nog bij.
Langzaam verwarmen op het vuur en in no time was de wol gekleurd.


En het bijgeleverde plastic handschoentje zit er dus niet voor niets bij, nadat ik even met m'n hand in het verfbad zat had ik groene vingers. (Iets wat ik altijd al wilde hebben :-))
Je kunt net zo lang doorgaan tot het water kleurloos is, of de wol eruit halen bij de gewenste kleur.


Al gauw had ik de vijf eierverf basiskleuren.



Ja, en dan pak je het tweede pakje, want mengen, dat moet toch ook kunnen?


Of zo.......




Dan krijg je dit.....



Daarna ging ik spinnen, steeds een plukje van dit en een plukje van dat met steeds een stukje bruin ertussen.
Zullen onze schapen net zo enthousiast zijn als ik?
Ik zal ze eens roepen en het vragen.


14-07-11

zevenblad groenteschotel


Het vermogen van zevenblad (Aegopodium podagraria) om steeds weer nieuw blad te produceren komt goed van pas als je deze groenteschotel wil maken.
In zevenblad zitten bovendien vitaminen en mineralen en, zoals de Latijnse naam ook al aangeeft, kan het eten van zevenblad helpen bij jicht (podagra) wat mede veroorzaakt wordt door het onvermogen van het lichaam om een teveel aan urinezuur af te voeren met als gevolg een pijnlijke afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten. Zevenblad helpt om het urinezuur af te voeren.

Voor 2 personen:
  • ruim 100 gram jonge zevenbladblaadjes, gewassen en fijn gesneden
  • 2 middelgrote uien
  • 2 appels, in blokjes gesneden
  • crème fraiche, 1 à 2 eetlepels
  • kerrie, peper en zout

Fruit de ui en voeg de appelblokjes toe. Zevenblad toevoegen en nog even goed doorbakken. De kerrie, peper en zout toevoegen. Je kunt er rijst of pasta bij serveren.


11-07-11

toortsolie

De toorts (Verbascum thapsus) ook wel koningskaars genoemd, is een imposante plant die wel 2 meter hoog kan worden.


Het is een tweejarige winterharde plant. Het eerste jaar is er alleen een wortelrozet met heel zacht aanvoelende bladeren. Deze bladeren werden vroeger wel in de schoenen gedaan om de voeten warm te houden in de winter. Pas tijdens de bloei in de zomer van het tweede jaar verschijnen de gele bloemen. Ze bloeien maar één dag en niet allemaal tegelijk.


Deze bloemetjes kun je gebruiken.  Als basisolie kun je zonnebloemolie nemen. Elke morgen (de bloemen verwelken soms nog voor de middag) even de bloemen die open zijn plukken en in de olie stoppen, het glazen potje twee tot drie weken in de zon zetten en dan kun je de bloemen eruit zeven.


Deze olie kan je gebruiken bij voorhoofds- en bijholte ontstekingen, een paar keer per dag op de pijnlijke plekken zachtjes in masseren. Bij bronchitis kan je het op de borst gebruiken. Ook bij oorpijn kan de toortsolie behulpzaam zijn, een paar druppels op een watje in het oor kan snel verlichting brengen.

De bloemen van de stalkaars (Verbascum desiflorum) en de zwarte toorts (Verbascum nigrum), kan je ook gebruiken, ze hebben ongeveer dezelfde werking.

Als je echt helemaal zelfvoorzienend bezig wilt zijn dan kan je de bloemstengel drogen, insmeren met vet of hars en gebruiken als een fakkel want daar komt de naam toorts/stalkaars vandaan.

Tip voor het gebruik van medicinale olie:
Soms is het een heel geklieder om de dunne olie op de plaats van bestemming te krijgen. Vaak drupt het van je vingers af. Je kan de olie in een lege plastic deoroller doen. Het balletje even in heet water houden en je kan het er zo met een mesje uitwippen. Olie erin, balletje er weer op en smeren maar!


07-07-11

denappellikeur

Na een bezoekje aan de Hortus in Haren thuisgekomen met een aantal groene denappels die waarschijnlijk door de eekhoorntjes uit de boom zijn geknaagd.


Daar kan een likeur van gemaakt worden, volgens het artikel lekker, origineel en een Godendrank!
Omdat ik 'slechts' 4 kleine kegeltjes heb, kan ik helaas geen liter maken.

Ik gebruikte:

  • 4 jonge, groene denappels (alle soorten komen in aanmerking)
  • 200 ml jenever
  • 6 klontjes suiker

Werkwijze:
Spoel de denappels goed af met water, leg ze in een glazen pot met de suiker en overgiet met de jenever.
Zet het 30 dagen op een donkere plek.


Je kunt het zo drinken of verdunnen door na 30 dagen de denappels één nacht in een kom met koud water te leggen. Ze moeten nèt onderstaan. De volgende dag dit water bij de likeur gieten.
De likeur eventueel nog verder verdunnen met water of meer suiker toevoegen als je dat lekker vindt.

Je kunt de likeur  ook sterk verdunnen en opwarmen, dit is dan een goed middel tegen de hoest.

Tip 1
Als je handen onder de hars zitten kun je dit makkelijker verwijderen als je je handen eerst insmeert  met margarine en daarna past wast met zeep.

Tip 2
De denappels oogsten bij volle maan geeft meer hars in de likeur omdat  ze dan iets meer openstaan.

                                                                                                                                               Bron: tuinadvies.nl


05-07-11

poffert


Een ouderwets Gronings recept. Gebakken in een pofferttrommel, een soort tulbandvorm. Maar je kan het natuurlijk ook maken in een ovenschaal of, zoals ik doe, in de braadpan :-)

  • 500 gr. bloem
  • 2 th.l. zout
  • zakje gist
  • 4  1/2 dl lauwe melk
  • 2 th.l. suiker
  • 300 gr rozijnen
  • 1 ei


Meng de eerste 5 ingrediënten met een mixer met deeghaken. 
Klop het ei luchtig en voeg het samen met de rozijnen aan het deeg toe.
Beboter een vorm.
Laat het deeg minstens 1 uur rijzen.


In een oven bij 175 graden 1 uur bakken.

Een heel eenvoudig recept waar geen kneedwerk aan te pas komt. Als het je lekker lijkt kun je eventueel nog stukjes appel toevoegen of noten.
Wel direct (warm) opeten, koud of een dag oud wordt het droog.
Beleggen met wat stroop of (bruine) suiker.





02-07-11

zwarte bessen siroop

Een erg lekkere siroop uit het boek van Alma Huisken: Van het land. De bessen hoeven niet te worden gekookt en er gaat dus ook geen smaak verloren. 


  • 1 kg zwarte bessen
  • 2 kruidnagels
  • 750 gram rietsuiker
  • desgewenst ook een takje munt of verveine (=citroenverbena)
De kruidnagels en munt of verveine onderin een glazen pot leggen. De pot vullen met afwisselende lagen suiker en bessen en eindigen met suiker. Alles even goed aandrukken en 6 weken op een koele donkere plaats wegzetten. Daarna zeven.
Vorig jaar heb ik deze siroop ook gemaakt, maar  een paar weken na het zeven en bottelen is de inhoud toch wat gaan gisten, wat het eigenlijk alleen nog maar lekkerder maakte. Zorg daarom wel voor een sluiting die er onder te grote druk af kan springen (anders zou de fles misschien kunnen knappen) en zet het rechtop (anders ben je alles kwijt omdat het leegloopt).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips