29-09-11

hopkussentje


Het gebruik van hop als (in)slaaphulp is al heel lang bekend. Al in de 9e eeuw werd hop verbouwd door Duitse monniken die de slaapbevorderende en kalmerende werking ervan kenden. Sinds de Middeleeuwen is de hop echter vooral bekend als belangrijke grondstof bij de bereiding van bier. De hop werd tot 1950 met de hand geplukt, een vervelende klus waar de plukkers slaperig van werden, ze mochten en konden dan ook niet te lang achter elkaar door werken.
Tegenwoordig gebeurd de pluk machinaal, meer dan 50.000 ton wordt gebruikt in de brouwindustrie. Het geeft bier zijn karakteristieke smaak maar maakt de bierdrinker dus ook loom en slaperig. 

Om zelf te profiteren van deze slaapverwekkende eigenschap, naai je een klein kussentje en stopt daar wat hopbellen in. Dit kussentje stop je in de sloop bij het hoofdkussen in en door de lichaamswarmte komen de etherische olieën vrij en kun je heerlijk slapen. Het is ook heel prettig voor zenuwachtige en onrustige kinderen, maar mensen die niet kunnen slapen ten gevolge van een depressie kunnen beter andere middelen gebruiken, hop kan deze symptomen juist versterken. Als je de geur minder aangenaam vindt, het is nogal doordringend, dan kun je er ook nog een handvol lavendelbloemen bij doen. Eenvoudiger kan het niet zou je zeggen maar je moet dan wel de beschikking hebben over verse gedroogde hop want al na 6 maanden is de werking gehalveerd. Hop verliest namelijk heel snel haar activiteit. 


Er zijn nog wel plaatsen in Nederland waar de hop in het wild groeit, ik heb ze echter nog nooit gevonden.
Als je er voor kiest om zelf een hopplant te houden moet je wel een vrouwelijke plant nemen. Alleen hieraan verschijnen de geneeskrachtige bellen. Je oogst de bellen in augustus-september, als ze nog mooi groen zijn. 

Omdat bevruchte hopbellen harde, vetrijke zaadjes bevatten die nadelig werken op de schuimvorming van het bier, worden mannelijke planten binnen 5 kilometer van een hopveld geweerd. Het is in België zelfs bij de wet verboden om een mannelijke hopplant te hebben.
Tja, daar zou je als vrouwelijke hopplant toch ook slaperig van worden................

28-09-11

stoofpeertjes wecken


De stoofpeertjes vallen ook al weer uit de bomen, je kan ze natuurlijk ook goed wecken.
Je maakt eerst de peertjes klaar zoals je gewend bent, met kaneel en/of iets wat ze extra rood kleurt.  De gare peertjes in de glazen doen en het kookvocht er bij schenken. Afsluiten en 30 minuten wecken bij 100 graden.

Dit is wel een heel kort logje daarom ook nog wat kleurrijke foto's uit de tuin. 




En nu....nu ga ik gauw verder genieten van het mooie nazomer weer. Met een interessant boek (2003).
Warm aanbevolen!!!!


De Sng'oi-stam in Maleisië leeft zonder auto's, telefoons, klokken of agenda's in een ongerepte groene wereld, waar stress, concurrentie en wantrouwen onbekende begrippen zijn. Dit inheemse volk ziet zichzelf - net als vele andere natuurvolken - als onderdeel van een groter geheel. Uit deze visie spruit hun scherp en onvertroebeld gevoel voor de energieën,  emoties en intenties van hun leefomgeving en de wezens die daarin leven. Van deze intuïtieve verbondenheid maken ze volop gebruik in hun dagelijks bestaan.  

De psycholoog Robert Wolff, die zijn hele leven bij verschillende inheemse volken heeft doorgebracht, woonde ook een aantal jaren bij de Sng'oi. Hij leerde hun taal, at hun voedsel, sliep in hun hutten en kreeg grote bewondering voor deze mensen en ging van ze houden. De Sngoi respecteren de stilte en vertrouwen erop dat de tijd de dingen openbaart en wonden heelt. Ze leven volledig en vreugdevol in het hier-en-nu. Wolff besefte hoever wij van deze manier van leven zijn vervreemd. Dit boek houdt ons een spiegel voor, waarin we geconfronteerd worden met die vervreemding. Tegelijkertijd daagt het ons uit in onze versplinterde wereld menselijkheid  en vertrouwen én onze verbondenheid met de schepping te herontdekken.

26-09-11

brandnetel pasta


Misschien is de brandnetel wel één van de eerste planten waar je als kind voor wordt gewaarschuwd. 
Menig kind is, huilend van schrik, getroost na een ontmoeting. De gezwollen, jeukende plekken zijn dan ook niet prettig en kunnen een lange tijd aanhouden.
Het brandende gevoel ontstaat doordat de brandhaartjes, aanwezig op het blad maar vooral op de bladstengel, afbreken en er mierezuur in en op de huid komt.

Toch is het niet alleen maar ellende met de brandnetel. Je kan haar, of hem, want de brandnetel is tweehuizig, er zijn dus zowel mannelijke als vrouwelijke planten, voor zeer veel doeleinden gebruiken. En moeilijk te vinden is ze ook niet. Ze is namelijk een nitrofiel (wat een raar woord), ze houdt van grond die rijk is aan nitraten en organische meststoffen en 'achtervolgt' daarom de mens met zijn landbouwgrond en moestuintjes. Je kan haar echt overal vinden, zelfs daar waar Nederland ophoudt....................,


....................twee meter verder is de zee.

Voor culinaire doeleinden gebruiken we wel iets jongere exemplaren.


In het voorjaar ruim voorradig, nu moet je even zoeken naar jonge brandnetels en vooral ook even aan de onderkant van het blad kijken, de plant is een waardplant voor zeer veel vlinders en insecten. Verdachte planten moet je daarom laten staan.


Neem voor een lekkere (en goedkope) brandnetelpasta  een flinke hand vol en snij dit in stukken. (Je kunt ook alleen het blad gebruiken).


Stoom dit een minuut of 15 op een rekje boven een pan met kokend water en doe het in de blender. Voeg een ei toe per 200-300 gram en maak er een soepele massa van. 


Met bloem maak je hier een deeg van dat niet meer plakt aan de handen.


Laat het deeg onder een vochtige doek 15 minuten rusten en rol het dan uit tot een dunne lap. Snij hiervan smalle stroken.


Vier minuten in kokend water is genoeg. Serveren met een klontje (knoflook)boter of hoe je je pasta normaal graag klaarmaakt.
Je hebt nu een lekker maaltijd die ook nog eens gezond is want de brandnetel is o.a.:
  • bloedzuiverend bij b.v. acné, huiduitslag en zweren
  • prima te gebruiken bij vermoeidheid in het voorjaar
  • ontwaterend
  • mineralen tekort aanvullend (calcium en ijzer)

en wist je dat:
  • uit brandnetel chlorofyl (groene kleur) gewonnen kan worden dat gebruikt wordt voor het kleuren van voedsel ? (E140)
  • met de wortel wol geel gekleurd kan worden?
  • de bladeren een groene kleurstof leveren? 
  • je ook brandnetelbier kunt brouwen?
  • je met brandnetelsap melk kunt laten stremmen?
  • je van de vezels kleding kunt maken?
  • en ik dat allemaal graag nog eens wil proberen?

23-09-11

het spookje en de octopus



Het verjaardagsfeestje van één van de dochters waar ik nog met veel plezier aan terugdenk is die waar we spookjes gingen maken. Het was een groot succes en ieder kind ging met een aantal 'knuffels' in verschillende kleuren naar huis (en ik was een heleboel restjes kwijt). Je hebt er alleen een boek, wol en wat vilt of wiebeloogjes voor nodig. Je begint met de wol om het boek te wikkelen.


Dan haal je een draad door de bovenkant en trekt goed aan.


De onderkant knip je los en na het opplakken van ogen en mond ben je al klaar.


De basis voor de octopus is net zo, je neemt alleen een langer boek. Op de plek van de hals ook een draadje knopen.


Verdeel de draden in acht gelijke porties en maak er een vlecht in.

21-09-11

uien vlechten


Een uienvlecht kun je op veel verschillende manieren maken. Je hebt er echter wel uien vers van het land voor nodig, aan de in de winkel gekochte uien zit geen steel meer. 
Ik begin met een dubbel gevouwen draad waar ik een lus in maak.


Steek hier de stengel van de ui in.


Goed aantrekken.


Zo bouw je de hele vlecht op, steeds een stengel om de draad draaien.


Zo ziet het er dan van bovenaf uit.


Als je klaar bent kun je alle uitstekende wortels en stengels afknippen. Je kan hem net zo lang maken als je wilt, met uien maar ook met knoflook.


In de krant las ik dat een 67 jarig mannetje genaamd Peter Glazebrook, de grootste ui ter wereld heeft gekweekt. Het ding woog maar liefst 8.1 kg. Alhoewel ik niets te klagen heb over onze uien, was ons zwaarste exemplaar 'slechts' 411 gram. 

Foto van het www.

19-09-11

appeltjes wecken


Nu de pruimen allemaal verwerkt zijn, staan we voor een nieuwe uitdaging: appels, en daar kun je zo veel meer mee doen dan ze uit het vuistje opeten. 
Eerst ga ik een paar porties wecken, 30 minuten bij 90 graden is voldoende. Ook hier geldt weer dat je de temperatuur in de gaten moet houden omdat je anders appelmoes krijgt. En ja, appelmoes maak je ook 30 minuten bij 90 graden in.
De eerste zending was naturel; de stukjes in het glas doen en er iets afgekoeld gekookt water met een beetje suiker overgieten. De hoeveelheid suiker hangt af van de smaak van de appels en de eindbestemming.


De tweede zending was met kaneel en rozijnen erbij. In plaats van kaneelpoeder kun je ook een kaneelstokje in het glas leggen.


Een aantal appeltjes werden gebruikt voor de appelgelei. Je kookt de in stukken gesneden appels met een beetje water, de schil en het klokhuis kunnen gewoon meekoken. Dan laat je de brij uitlekken door een doek (uitknijpen mag maar is erg heet), en het opgevangen sap kook je weer op met suiker of geleisuiker. Ook hier ging een snufje kaneel door. 
Appelgelei is erg lekker op de boterham of pannenkoek maar probeer ook eens een eetlepel gelei opgelost in kokend water en gezoet met honing te drinken als je verkouden bent.


Van het appel-rozijnenmengsel had ik wat achteruit gelegd, want je krijgt best trek van die lekkere appelgeur.
Dat werd gebruikt in de appelflappen, extra lekker gemaakt met een beetje custardpoeder op het velletje bladerdeeg.


Het smaakte prima bij een kopje koffie.


Nadat alle appeltjes verwerkt waren lag er nog een bergje "afval". Groene container? Nee hoor..................


...............zij vonden het lekker. 





Wist je trouwens dat 
-de appel, gegeten met schil, laxerend is, terwijl hij zonder schil, geraspt en na 15 minuten pas gegeten met wat kaneel, juist stoppend is?
-appelpitten blauwzuur bevatten en bij grote hoeveelheden giftig zijn?
-er veel meer dan duizend veschillende appelrassen zijn?
-Merlijn les gaf onder een appelboom?
-er heel veel spreuken en gezegden zijn met een appel?

Hoeveel kennen jullie er?

16-09-11

fantasie boompje van mos


In tuincentra zijn de mooiste creaties te koop, er zit wel een, logisch, prijskaartje aan. Het zal immers allemaal wel handwerk zijn. 
Kijk, en aangezien ik ook handen heb.................en ik graag roei met de riemen die ik heb.....................................

Op zolder vond ik een oud potje, helemaal wit uitgeslagen, maar een beetje azijnwater verricht hier wonderen.



Ook had ik nog hele oude zelf drogende klei, (van toen de kinderen nog klein waren) en een oude vergeten steekschuimbol, al helemaal verkleurd en poreus, tijd om dat allemaal eens op te ruimen / weg te werken.
Mos had ik ook nog nodig, gelukkig ruim voorradig in de tuin.


Ook plukte ik wat takjes van de wilg bij ons op de weg en ik ging aan de slag.


Ik had een leuk boompje gezien met een koperen lichtje erop en de stam was van kaneelstokjes.  Maar die had ik niet meer, bovendien vind ik het eigenlijk jammer om ze daarvoor te gebruiken. (en de beloofde heerlijke kaneelgeur ruik ik trouwens nooit in huis, tenzij je er met je neus bovenop zit). 
Voor de stam nam ik vier gelijke stukjes wilgentak. Daarin drukte ik een stukje bloemistendraad zodat de bol er boven op gezet kon worden.


Het potje vulde ik met klei en daar kwamen de stokjes in te staan. Omdat de klei al erg hard was kon ik gelijk verder gaan.. Misschien kun je het ook doen met zoutdeeg/ playdoh, dat wordt ook hard.


De steekschuimbol bekleedde ik met mos en draaide er een soort glitterdraad omheen. Mos kun je met een pannenkoekmes heel eenvoudig van de stenen afschuiven. 


De bol stak ik vast op de takjes.
Om een aluminium waxinelichthoudertje plakte ik wat van een rolletje kerstplakband en een u-vormig gebogen draad zorgt dat het boven op de bol erin gestoken kan worden.



De kale bodem bedekte ik ook met wat mos en, om het geheel wat te breken, drie hazelnoten.


Het is heel anders geworden dan wat ik gezien heb, maar ik ben er wel tevreden over. 
Ik vind hem eigenlijk zonder lichtje mooier dan met.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips