30-07-12

lavendelkaars


De mens gebruikt de aangename geur van de lavendel al meer dan 6000 jaar!
Het wordt vooral geassocieerd met de liefde. Zo zou een bloeiend takje onder het hoofdkussen van je geliefde niet alleen romantische gevoelens opwekken, het zou dan zelfs garant staan voor pure hartstocht :o),
(volgens een oude encyclopedie betekent hartstocht: "verslingerdheid aan eenige ondeugd", wat konden ze dat vroeger toch netjes zeggen.)

De geur blijft ook heel lang behouden, bij het openen van het graf van Toetanchamon roken de daar geplaatste vazen nog steeds naar de lavendelzalf die er in gezeten had!
Als je dus een lavendelkaars maakt kun je ook heel lang genieten van deze geur. 

Je hebt hiervoor een oneven aantal takjes nodig. Ik plukte er 11.
Je maakt er een leuk boeketje van en dan knik je de takjes vlak onder de bloemen om.


Neem een lang stuk lint en knoop het vast tussen de bloemen en de knik. Zorg dat de kortste kant van het lint ook minstens 30 cm is.


Deze kortste kant draai je een aantal keren om de bloemen heen om ze een beetje in toom te houden.


Buig nu de steeltjes over de bloemen heen. Met het lint kun je nu gaan vlechten zoals je vroeger op school hebt geleerd, evt. gebruik je een dikke stopnaald.
(Ik dacht toch echt dat ik elf steeltjes had maar tijdens het vlechten kwam ik niet uit. Had ik er dus maar tien gebruikt, want eentje was onder de tafel belandt.Nou ja, volgend jaar beter).


Ga helemaal door tot alle bloemen bedekt zijn en geniet ondertussen van de lavendelgeur.
Zet je lint vast en knip de steeltjes gelijk. Je kan hem nu in de w.c. hangen, of in de kleerkast of..........


Oh, en als je je nu afvraagt waar dat eigenwijze takje van onder de tafel is belandt?


Oei, ondeugend hè?

25-07-12

drink je meloen!


Lekker een paar dagen een zomerse temperatuur, daar hoort natuurlijk ook een zomers drankje bij.
(al lust ik het ook wel tijdens een hevige stortbui)
Wij dronken een "melon on the rocks", en die smaakte naar meer!

Kies een rijpe meloen, want hoe rijper de meloen hoe zoeter en voller van smaak je drankje zal worden.

Voor 2 grote glazen snij je het vruchtvlees van een halve cantaloupe (of een andere soort) in blokjes.
Doe het in de blender met 1 glas koud water en het sap van een halve citroen.


Fijnmalen, gaat echt heel snel.


Door een zeef gieten, uit laten lekker en schenken maar.


Snel, lekker, puur genot.

22-07-12

hergebruik van het wascokrijtje ;-)


Wascokrijtjes gebruik ik regelmatig om mijn etiketten op de zalfpotjes van een vettig beschermlaagje te voorzien. Vette vingers kunnen, bij het dichtdraaien van het potje, een netjes geschreven etiket veranderen in een onleesbaar, smerig stukje papier.
Nu had ik op het www wel eens gezien dat je je oude wascostompjes om kunt smelten tot prachtige nieuwe, veelkleurige kleurblokjes.
Je doet ze in een vormpje, even in de magnetron en klaar!
Zou het ook in de oven kunnen? Een magnetron gebruik ik niet.
De stukjes van papier ontdoen en in iets kleinere stukjes breken was niet moeilijk, en een vormpje was ook zo gepakt.


De oventemperatuur stelde ik in op zo'n 130 graden (100 leek me te weinig en 150 vond ik te heet) en toen alle stukjes gesmolten waren heb ik het heel voorzichtig uit de oven gehaald om het af te laten koelen.
Ik was teleurgesteld.


Waren alle kleuren door elkaar gelopen omdat het in de oven te lang duurt of was de kleur nog niet goed zichtbaar omdat het nog niet was afgekoeld?
Ik bleef teleurgesteld.


Maar toen ik het omdraaide.................


Wat ook leuk is om te doen:


18-07-12

wasmiddel maken



Het maken van je eigen wasmiddel is super eenvoudig en het recept heb ik ook al bij veel collega blogsters voorbij zien komen. Toch wordt er regelmatig via het "zoeken in deze blog" vakje gezocht naar een wasmiddel recept. Nu kán het zijn dat men denkt of hoopt dat ik een geheim ingrediënt toevoeg, maar nee, ik maak hem naturel, al heb ik wel twee variëteiten :-). Ik maak het zowel mét als zonder soda. Soda heeft een beetje een blekend effect dus dat is voor de witte was, zonder soda is voor de bonte was. Ik wissel het wassen met wasnoten regelmatig af met dit eigen wasmiddel, op de één of andere manier heb ik het gevoel dat ik zuinig moet zijn op die wasnoten. 
Maar goed, vandaag was het witte wasmiddel bijna op en die heb ik dus zo gemaakt. 

-80 gram zeepvlokken, kant en klaar gekocht of zelf geraspt van een blok zeep en een dikke eetlepel soda los je op in 5 liter warm/heet water en dit laat je 24 uur afkoelen. Klaar!

(Je kunt ook Aleppo zeep gebruiken of Sunlight)


In het begin heb je een hele dunne, waterige oplossing maar naar 24 uur heb je iets wat dik en glibberig is.


Je hoeft ook echt niet te proberen om het met een lepel ergens in te scheppen, gieten wil gelukkig wel.

Nog een heel klein tipje voor "zelfvoorzienend leven".
Ik hoor en lees vaak dat het zoveel werk is om alles zelf te maken.  Dat heel veel recepten, ondanks dat ze goed bevallen én veel goedkoper zijn dan de winkelvariant, na één keer maken weer van de menukaart verdwijnen. 
Maar veel dingen zijn zo gemaakt, daar zit de tijd niet in. Het is vaker dat, als iets op is en er dus iets nieuws gemaakt moet worden, er te veel tijd gaat zitten in het opzoeken van het recept. Want waar stond het ook al weer in, of, waar heb ik het opgeschreven.........(ik spreek nu echt uit ervaring). Het gevolg is dat je het niet gaat maken en het verdwijnt in de vergetelheid. Herken je dit nu ook dan zou je  ook kunnen investeren in een kaartenbak. (Lekker ouderwets, maar anders moet je weer achter de computer en als je daar toch achter zit dan kun je ook wel even.........weer 15 minuten weg).
Alle recepten (ook de hoeveelheid steken voor de sokken en dat soort dingen) die na één keer proberen in mijn "zelfvoorzienend assortiment" worden opgenomen schrijf ik op zo'n kaartje. 

Op deze manier heb ik ze altijd direct bij de hand.
Mijn hele zelfvoorzienend leven in twee bakjes!

16-07-12

paddenstoelen eten


Ik ben van slag! Door alle regen en te de lage buitentemperatuur zijn we van ellende maar paddenstoelen gaan eten deze week :o(. Het lijkt wel herfst!
Bananen-appelzwammen (met druipende honing en havermoutvlokken)


werden afgewisseld met wortel-pruimenkopjes 


en ei-tomaatvliegezwammen, je weet wel, die van kabouter Spillebeen.

Op een grote paddestoel
Rood met witte stippen
Zat kabouter Spillebeen
Heen en weer te wippen
Krak, zei toen de paddestoel
Met een diepe zucht
Allebei de beentjes
Hoepla in de lucht


Ik zei toch al.......ik ben van slag.

11-07-12

verpak het in blik



Pierre Corneille heeft ooit, lang geleden, gezegd:

        De manier waarop men iets geeft
        is belangrijker dan wat men geeft

Nou, dan zit je met deze verpakking wel goed. Als je weet hoe je het moet doen is het zo simpel als wat.

(maar als iemand het niet weet dan zal het vast wat vraagtekens oproepen)

Je koopt een blik met zo'n klipje.


Je maakt hem aan de onderkant open en eet de inhoud op, of in ons geval, verras de hond ;-).
Papier eraf, schoonmaken, en kijken of je kado er in past.


Met een tangetje kun je eventuele scherpe puntjes terug buigen. Pas wel op, het kan erg scherp zijn!

Om de deksel straks houvast te geven doe je op een paar plaatsen aan de binnenkant van de rand een kloddertje uit een lijmpistool.


Doe je kadootje erin, leg de deksel erop en lijm hem rondom vast.
En dan komt het leukste werkje: versier het blik!

08-07-12

aardbei-basilicum drankje


Geserveerd met een paar ijsblokjes en een blaadje basilicum, op een zomerse dag..............
Heel bijzonder!

Je maakt het zo:
In een pan gaat suiker en water. Het recept gaat uit van 1 1/2 kop suiker op 1 kop water, maar dat wordt echt veel te zoet, vooral als je je eigen aardbeien hebt die toch al veel zoeter zijn dan die uit de winkel. Ik nam een haf kopje suiker en dit kook je even op met het water. Dan gaan er de aardbeien in stukjes bij, zoveel dat ze net onderstaan. Alles kookt even 10 minuten zachtjes door en dan, van het vuur af, doe je er 3/4 kop basilicumblaadjes bij en je laat het helemaal afkoelen.
Zeven en in de koelkast bewaren. In een glas doe je dan een paar ijsblokjes, een flinke scheut van deze siroop en je vult het bij met water.

Ik ga wat zakjes met aardbeien in de vriezer leggen zodat ik ook, als het seizoen voorbij is, dit kan maken.



07-07-12

rode klaver thee


De rode klaver (Trifolium pratense), is een plantje die je overal ziet bloeien en dat gaat ook nog wel een poosje zo door.
De hele zomer kun je de bloemen plukken, om er een kopje thee van te zetten of om ze te drogen zodat je ze later kan toevoegen aan je eigen theemengsel, het zorgt niet alleen voor wat kleur maar is ook heel waardevol.

Bovendien is een thee gezet van ongeveer 5 bloemen per kop, aangenaam van smaak en die paar blaadjes mogen gerust blijven zitten.



Waar is rode klaver goed voor?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van rode klaver ter preventie van allerlei soorten kanker (o.a. prostaat-, borst-, long-, maag- en darmkanker) en de berichten zijn zeer optimistisch.
Rode klaver kan ook helpen om menopauzale klachten als nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid enz. te verlichten.
Ook mensen met een verhoogd cholesterolgehalte zouden de thee aan hun menu toe kunnen voegen, klaver kan dit gehalte verlagen én is een goede hulp bij hart- en vaatziekten, zowel preventief als curatief.
Genoeg redenen om in ieder geval anders naar dit plantje te kijken.

Klaverweetjes
-De bloemen kun je ook gebruiken voor een gezichtsstoombad, het is een hele goede reiniger.
-Je kan verse jonge blaadjes ook aan salades toevoegen. Ook de bloemen kun je gebruiken. De zaden kun je als kiemgroente gebruiken en de wortel kan gekookt gegeten worden. Overdrijf echter niet met het gebruik van rauwe klaver.
-Als je de bloemen wilt gaan drogen, doe dit dan heel secuur. Verzamel alleen droge, gezonde exemplaren en zorg dat ze goed kunnen drogen. Stop ze ook pas in een potje als ze helemaal droog zijn! Doe je dit niet dan kunnen ze gaan bederven, en in theorie zou je daar, bij overmatig gebruik, erg ziek van kunnen worden. Nu zal dat in de praktijk niet gauw gebeuren, maar toch, let een beetje op, speciaal bij klaverbloemen.
Pluk ook alleen bloemen die nét gaan bloeien, die rechtse bloem laat je dus staan ;-).


-De bladeren kun je drogen en daar schijn je dan heel makkelijk meel van te kunnen maken om broodmeel mee te verrijken. Ik heb het nog nooit gedaan maar het staat vrij hoog op mijn To Do list (evenals klaversiroop, klaversoep, klaver......hmm, raar hoor, mijn lijstje is veel langer dan toen ik begon)
-De klaver laat zich ook makkelijk in een pot zetten, misschien iets te groot voor in je keuken, maar op het balkon of in de tuin gezet ben je dan een hele tijd verzekerd van verse blaadjes en bloemen (even zoeken naar de juiste pot).


Wil je nog meer recepten van klaver (of andere eetbare planten uit de vrije natuur)?
Kijk dan eens HIER, en meld je eventueel aan voor haar newsletter met info en recepten (rechts, onder search).
.................................................................................................................................

Ik wens iedereen een zonnige vakantie!

03-07-12

weegbree gezichtsmasker


Puistjes en andere oneffenheden worden in onze hedendaagse maatschappij niet meer geaccepteerd. Je ziet geen afbeeldingen meer in een tijdschrift van een gezicht met ontstoken plekjes, alles wordt door een computerprogramma weggetoverd. Het mag dan mooier lijken op de (nep)foto, keerzijde is wel dat je je met een iets minder gave huid, wat eigenlijk iedereen heeft, gauw minder aantrekkelijk voelt. Er is, zeg maar, heel wat pukkelleed, vooral onder jongere mensen. 

Zowel het smalbladige weegbree (Plantago lanceolata),


als het grote weegbree (Plantago major),


zouden dit leed een beetje kunnen verzachten. Ze bezitten namelijk anti-bacteriële- en ontstekingswerende eigenschappen die heel goed gebruikt kunnen worden in een masker voor je gezicht. Tijdens de bloei van de plant is de geneeskracht het hoogste (nu dus).
Het smalbladige weegbree heeft een iets hoger gehalte aan bovenstaande stoffen dan z'n grote broer. Je kunt ze overal in Nederland vinden en apart of samen gebruiken. Als je twijfelt of je de juiste plant hebt kun je een blad plukken en dan zul je, vooral bij het grote weegbree, allemaal elastische draadjes zien hangen aan het einde van de steel.


Trek er maar eens voorzichtig aan, er zit echt rek in. 

Pluk een handvol van deze bladeren en snij ze in hele kleine stukjes. Doe ze dan in een blender en doe er zo weinig mogelijk olijfolie bij zodat de blender net z'n werk kan doen. Vermaal het nu tot een smeerbare pulp.


Smeer dit op je gezicht (eventueel de gordijnen dicht) en laat het een poosje z'n werk doen. Het kan zijn dat je toch meer olie in de blender moet gebruiken dan wenselijk is voor een smeerbaar resultaat, je kan het dan even uit laten lekken door bijvoorbeeld een theezeefje. De opgevangen weegbreeolie kun je ook gebruiken, hier zitten natuurlijk ook heel veel waardevolle stoffen in. In de koelkast kun je het een aantal dagen bewaren en naar wens de puistjes apart behandelen.


Misschien is je huid erg vet en wil je liever niet ook nog een vette olie gebruiken? Vervang dan de olijfolie voor b.v. water.
Heb je een goed resultaat dan zou je, voor later gebruik, een aantal bladeren in de vriezer kunnen bewaren.
En heb je eczeem dan kun je hiervoor ook het weegbreepapje gebruiken, probeer het dan wel eerst op een klein plekje en kijk hoe je er op reageert.

......................................................................................................................

Kalverpubers hebben dan wel geen last van puistjes, zij hebben wel hun eigen problemen. 
Zo is de weg naar de wei voor ons kalf Janna, die onderaan dit bericht net is geboren, er eentje met vele 'opstakels', die allemaal even gecheckt moeten worden. Ze houdt zich strak aan een soort kalver-ritueel.
Zo is zij zeer geïnteresseerd in de groei van de tomaten in de kas. Elke dag móet ze even door het raam naar binnen kijken.


Ook het welzijn van een paar kippen ligt haar nauw aan het hart, getuige de regelmatige inspectie van de oude dakpannen.


Hmmm, misschien hadden we haar beter Aagje kunnen noemen.

01-07-12

boer'n vazen.........


........op de buitentafel zorgen voor een extra landelijke sfeer. Ze zijn niet alleen zo gemaakt, je kunt er ook al je creativiteit in kwijt. Kijk gewoon buiten eens om je heen wat er is, dat is vaak veel meer dan je denkt!

In mijn geval was dat hooi, maar met gras krijg je ook een heel mooi resultaat. (Je kunt ook je eigen gras hooien, het ruikt zo lekker!)



Alles waar water in kan, kan als vaas dienen, een blik, glas of drinkpak. Je omwikkeld het met het materiaal van je keuze en zet het vast met een draad, je knipt eventueel de boven-  en onderkant bij.


Je hoeft nu alleen nog maar op zoek naar mooie (veld)bloemen.


Het kan ook met bladeren op een (conserven)glas. Ik vind het handig op de bladeren eerst achter een elastiekje te steken


en ze dan pas vast te zetten met wat draad.


Vastlijmen kan ook, maar sommige lijmsoorten reageren met het blad en wat een werk om het glas weer schoon te maken.


's Avonds kunnen ze ook gewoon mee de kamer in.


Nu alleen nog even hopen op wat stabiel zomerweer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips