28-10-13

eekhoorn van twee eikeltjes



Het is herfst.....dat zal vandaag niemand kunnen ontkennen. Wat een wind en wat zijn sommige bomen al kaal! Tijd dus om ook in huis weer een paar herfstige "dingetjes" neer te zetten.

Ik maakte een eekhoorntje van twee eikels.
Heb je geen eikels? Geen nood, je kan hem ook maken van hazelnoten, tamme kastanjes.............
Verder heb je alleen nog een pijperager nodig en goede lijm (b.v. lijmpistool).



Je plakt twee nootjes op elkaar...............



daartussen plak je een klein stukje pijperager als voorpootje.



Ook aan de andere kant natuurlijk, van voren ziet het er dan zo uit.



Twee stipjes met een viltstift worden de ogen en twee kleine stukjes van de pijperager dienen als oortje.



Van een langer stuk buig je dan twee pootjes en een staart.......



waar je dan alleen nog maar de eikels op hoeft te plakken.

21-10-13

griezel sap



Halloweenfeestjes worden steeds populairder, soms zelfs in combinatie met een heus griezeldiner. De kans dat je tussen je eten een afgerukte vinger tegen komt is dan dus heel groot. Ware kunststukjes komen er soms uit de keuken, haast niet van echt te onderscheiden. Ik zal niet in gruwelijke details treden, je hebt dergelijke afbeeldingen vast al wel eens gezien. Knap, maar eerlijk gezegd bederft het wel mijn eetlust!

Wil je ook een beetje "aan halloween doen" maar niet veel geld en tijd eraan besteden, dan kun je appelsap (of een andere drank) serveren in een schaal waarin twee appelhoofden drijven ;-)
Je maakt ze heel simpel door de appel te schillen, hier en daar wat weg te snijden (en dit gelijk op te eten).



Voor de ogen kun je kruidnagels gebruiken.
Als je ze een dag laat liggen worden ze ook nog eens lekker vies bruin.



Eng hè? Brrrrr.

14-10-13

zelf maken: stoepkrijt


Voor het geld hoef je het niet te doen, stoepkrijt is immers helemaal niet duur.
Maar als je je kinderen wil laten ervaren hoe leuk het is om zelf "dingen" te maken is dit misschien wel leuk om eens te doen. 

Je maakt stoepkrijt eenvoudig van eierdoppen, water en bloem.
Gebruik per krijtje ongeveer 5 eierdoppen, 1 theelepel bloem en 1 theelepel bijna kokend water.
De eierdoppen moeten zo fijn mogelijk gemalen worden, dit kan met de hand (deegroller of wrijven met een stukje steen) of simpel in de koffiemolen. Het gaat makkelijker als de doppen goed droog zijn, dus niet direct ná het bakken van een cake.
(Gebruik je een koffiemolen, open hem dan buiten of laat het "stof" eerst een poosje bezinken :-).


Om een mooi egaal poeder te krijgen kun je het even zeven, de binnenste velletjes willen minder makkelijk verpoederen. Je kunt er ook voor kiezen om deze velletjes vóór het fijnmalen zoveel mogelijk te verwijderen.
Meng dan in een kommetje een theelepel bloem en een theelepel heel heet water. Voeg dan een eetlepel eierpoeder toe en meng alles goed tot een dikke pasta.


Je kan van deze pasta staafjes rollen, ze zullen een beetje vochtig zijn en een poosje nodig hebben om te drogen. Andere vormen zijn ook mogelijk.
Als je dat wilt kun je ook nog een paar druppels kleurstof toevoegen.


En dan.......fijn buiten spelen.

Onze haan keek ook toe, is ie niet knap? 
Als ik een hennetje was................

07-10-13

knoflook



Knoflook ( Allium sativum) en door kruidengenezers uit het oude Griekenland ook wel  "de stinkende roos"  genoemd, is één van de belangrijkste geneeskruiden. Ook in de keuken als smaakmaker is dit bolletje niet meer weg te denken.

Nomaden van de steppen van Centraal Azië brachten knoflook mee naar het Midden-Oosten en de Romeinen introduceerden het daarna in de rest van Europa (wij hebben echt zovéél te danken aan die Romeinen ;-).
Het wordt nu overal geteeld, helaas is hij in het wild nog maar zelden te vinden.

Weet je trouwens dat er een hele simpele manier is om een bol knoflook te pellen?


Ik heb het geprobeerd en het werkt echt!

mijn resultaat

Waarom is het eten van zo´n teentje nu zo gezond?

-Het is een tonicum voor je hart- en je bloedvaten, het is cholesterolverlagend en het risico op een hartinfarct of een hersenbloeding wordt kleiner. Bovendien is het bloeddrukverlagend.
-Het helpt beschermen tegen verschillende soorten kanker (borst- darm- eierstok- slokdarm- en prostaatkanker)
-Het bezit niet alleen sterke anti-bacteriële eigenschappen, ook virussen en schimmels worden bestreden. Het is dus eigenlijk een super-antibioticum en dat zonder de darmflora te vernietigen.
-Het is ook weerstandsverhogend, regelmatige inname van knoflook kan dus ook een virusinfectie buiten de deur houden.

Ook uitwendig is het te gebruiken:
Het verse sap kun je gebruiken bij voetschimmel, acné en op steenpuisten.
Doordat knoflooksap de hoornlaag afbreekt kun je ook wratten en likdoorns er mee inwrijven.

Behalve zeer regelmatig knoflook door het eten te gebruiken kun je ook deze recepten eens proberen:
Knoflookazijn: voeg een aantal tenen toe aan wat appelazijn, deze azijn kun je gebruiken als smaakmaker maar is ook lokaal ontsmettend.
Knoflooktinctuur: wat goed is voor de kippen kan ook door ons gebruikt worden. Een paar keer per dag een aantal druppels als preventie tegen de griep en ander ongemak.
Knoflookmelk: 2 fijngestampte teentjes knoflook geroerd door 1 dl melk en aan de kook brengen.
Deze melk smaakt  natuurlijk heel anders dan anijsmelk ;o) maar werkt erg goed!
Knoflooksiroop schijnt ook een mogelijkheid te zijn maar hier laat mijn voorstellingsvermogen me toch even in de steek........

Knoflook is goed onderzocht, heel veel interessante artikelen hierover kun je lezen op Green Med Info, een online database over wetenschappelijk onderzoek naar de werking van natuurlijke medicijnen.

Ondanks dat knoflook een zeer gezond bolletje is moet je er niet mee overdrijven!
Bij een dagelijks gebruik van een kleine hoeveelheid van rauwe knoflook (1-2 teentjes) zijn er nauwelijks bijwerkingen en kun je zonder problemen profiteren van de preventieve werking.

Wil je echter een diepe, therapeutische, werking dan dan zul je heel veel knoflook moeten eten. Iets dat onherroepelijk leidt tot vervelende en ongewenste neveneffecten zoals irritatie van de slijmvliezen, zweren, bloedingen en problemen met je lever (om er maar een paar te noemen).
Je kunt dan beter kiezen voor gefermenteerde knoflook (aged garlic extract), de irriterende zwavelbestanddelen zijn hier door een 20 maand! durend rijpingsproces omgezet in niet-irriterende bestanddelen.

En als je regelmatig knoflook in de keuken gebruikt dan herken je onderstaand probleem misschien ook wel.......



Van die uitgedroogde tenen. Gooi ze niet direct weg!
Zet ze eens in een kopje met een klein bodempje water en voor je het weet verschijnen er dorstige worteltjes.



Na een poosje geduld komen er groene sprietjes en die zijn weer erg lekker als je ze in stukjes knipt en over gebakken aardappels strooit.

04-10-13

Eet goed, Voel je goed gastblog


Ik mocht een gastblog schrijven op de site Eet goed, Voel je goed van Heleen Quantrill,
De hele maand oktober is daar het thema:

                      "BESPAREN OP JE BOODSCHAPPEN"

Mijn stukje over appels kun je hier lezen.

03-10-13

brandnetel wraps


Er staan gelukkig nog genoeg brandnetels in de tuin die je kunt gebruiken voor gezonde tussendoortjes en lunchgerechten. Ik maakte vandaag twee brandnetel wraps, niet teveel werk en erg smakelijk.
Je begint met het maken van de wraps.
Door 60 gram (spelt)meel meng je een beetje olijfolie, een snufje zout en net zoveel lauwwarm water als nodig is voor een niet meer plakkend deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke bolletjes en laat het afgedekt ongeveer een half uurtje rusten.
Ondertussen snij je twee flinke handen vol brandneteltopjes (zoveel mogelijk zonder steel) fijn.
Snij ook een drietal peterselietakjes in stukjes.
Snipper een uitje en bak hem zachtjes een paar minuten in wat olijfolie. Dan gaat er een uitgeperst teentje knoflook bij en al het groen. Laat het op niet te hoog vuur langzaam slinken.


Ondertussen rol je een bolletje deeg uit tot een dun lapje. Vet een koekenpan licht in met olijfolie en bak de wrap tot hij een paar bruine plekjes heeft. Vet de ongebakken kant ook een beetje in en keer hem om.



Ondertussen maak je de vulling op smaak met wat chilipeper, nootmuskaat en zout. Je kunt wat (soja)melk toevoegen en een beetje bloem om een wat meer gebonden geheel te krijgen. Er kan wat geraspte kaas door het mengsel of strooi dat gelijk met de vulling op je wrap Even oprollen en dan warm genieten van al het lekkere en gezonde uit de natuur!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips