17-11-14

pompoen muffins met een bite


Pompoenen heb ik echt moeten leren waarderen. Vroeger, toen ik een jong meisje was, kende ik ze helemaal niet. Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder ooit één keer iets met een pompoen heeft gemaakt. 

Later waren het vooral  die vreemde en wat "alternatief" georiënteerde snuiters die het wel eens aten. Ja......zo keken wij thuis 50 jaar geleden naar die mensen die pompoenen aten..... mensen die ook blij waren met een vlierbloesemscherm en later in het seizoen de bessen uit diezelfde boom plukten om op te eten........wisten wij veel.

En nu? Nu staat hier ook regelmatig pompoen op het menu (én ben ik blij met een vlierscherm en pluk ik de bessen!) 
Voortschrijdend inzicht? ("Je oorspronkelijke koers laten varen als gevolg van nieuw verworven kennis" schreef Kees Thies in één van zijn columns). 
Ik denk het wel.

Deze pompoenmuffins met een bite zijn ook erg smakelijk. De bite wordt geleverd door de pompoenpitten die er in zitten. Pompoenpitten bevatten veel gezonde stoffen, al heb ik me eens laten vertellen dat de pompoenpitten uit de s.markt soms courgettezaden zijn. 

Voor 12 muffins heb je nodig:
-50 gram pompoenpitten
-120 gram bloem
-1 theelepel baking soda
-mespunt bakpoeder
-80 gram suiker
-50 ml olie
-150 gram geraspt pompoenvlees
-1 groot ei
-snufje zout
-1 theelepel kaneel
-1 theelepel vanille-extract

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rooster de pompoenpitten in een pan of in de oven.
Klop het ei met de suiker goed door elkaar en voeg de olie toe.
Roer er vervolgens het zout, de kaneel en het vanille-extract (overslaan als je het niet hebt) door en daarna de bloem met de rijsmiddelen (je kan ook alleen 1 volle theelepel bakpoeder gebruiken).
Tenslotte gaan de pitten en het pompoenrasp er bij.
Bak ze vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar.


Omdat je voor 12 muffins niet de hele pompoen nodig hebt, is er genoeg over voor een heerlijk verwarmende kop pompoensoep.
Eenvoudig gemaakt door een uitje te fruiten in wat boter, er een uitgeperst teentje knoflook aan toe te voegen en vervolgens de pompoenblokjes ook even mee te bakken.
Water erbij zodat het goed onderstaat en ook wat bouillon (poeder of blokje). Koken tot de pompoen zacht is en dan even de staafmixer er door.
Helemaal lekker als je er ook wat komijnpoeder door doet, ongeveer een theelepel per halve liter soep.


Wij aten deze soep na een heerlijke herfstwandeling in het bos. 


De zon scheen prachtig door de bomen en er waren nog paddenstoelen......


heel veel paddenstoelen.


Prachtig om te zien....


al deze "bloemen van het bos".

15 opmerkingen:

  1. Die muffins ga ik zeker ook eens proberen! dank je voor het delen.
    Wat een mooie foto's heb je genomen.!
    Je hebt een mooi blog! telkens weer genieten als je iets schreef.
    liefs en fijne maandag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel ver-greetmenietje. Foto's van de mooie natuur zijn al heel gauw mooi!

      Verwijderen
  2. wat weer een leuk recept, maar de pompoenpitten, zijn dat degene die uit je pompoen komen en eet je die dan geheel of moet er nog een schilletje/dopje vanaf?
    groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je zelf pompoenpitten wilt oogsten dan zul je ze inderdaad zelf moeten ontdoen van de harde buitenschil. Een vervelend karweitje, ik koop liever een zakje in de supermarkt.

      Verwijderen
  3. Klinkt weer heel smaakvol en wat een mooie foto's. De herfst houdt het lang uit dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me lekker! Maar moet je eerst de harde schil van de pitten afhalen en ze dan roosteren of eerst roosteren en dan de schil eraf halen?
    Groetjes,
    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik rooster de pitten ná het "schillen", ik koop altijd een zakje kant en klaar.

      Verwijderen
  5. Ik heb ze vandaag gebakken! Heerlijk! Alleen een beetje klef...had ikze langer in de oven moeten laten?
    Groetjes,
    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou best kunnen Marjolein. De ene pompoen is ook vochtiger dan de ander. Ik controleer eigenlijk altijd met een satéprikker, iedere oven is ook weer anders dus er kunnen soms (behoorlijke) verschillen in baktijd zijn.

      Verwijderen
  6. Hallo Hanneke, het zag er lekker uit. Helaas had ik geen pompoen meer, maar met geraspte wortel ging het ook heel goed. Pompoensoep, en ook soep van bloemkool, broccoli, courgette enz. is heel geschikt voor een glutenvrij dieet. Ik zoek vaak even een recept bij je op als we hier weer iets eetbaars in de natuur vinden. Dank je wel. Tineke uit Oostenrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant idee om het ook met wortels te maken...ga ik ook proberen! Zo helpen we elkaar verder.

      Verwijderen
  7. Oh heerlijk! Wij maken ze geregeld met rozijnen erdoor. Ook een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben erg benieuwd hoe ze in het bedrijfsleven die pitten weten te ontdoppen. Want de pompoen uit je tuin halen en dan de pitten weggooien om er een pakje gepelde uit de supermarkt door te doen vind ik wel hypocriet. Zou er niet een makkelijkere methode bestaan om ze te pellen? Wie heeft een handige tip?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er met een mixer de pitten gemalen tot poeder en dat door een zeef gedaan. Zitten er wel kleine stukjes onverteerbare delen in, maar dat merk je niet. Was best smakelijk.

      Verwijderen
  9. haha geweldig stukje, heeeeel herkenbaar!

    groetjes Annemiek http://fruittuin.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips