31-03-14

ijzer tonicum



Een tonicum is een middel dat het lichaam versterk en stimuleert en ijzer is een belangrijk mineraal dat er voor zorgt dat er voldoende zuurstof door ons hele lichaam wordt getransporteerd. Bovendien zorgt ijzer voor de aanmaak van afweerstoffen.

Wanneer je, om wat voor reden dan ook, te weinig ijzer binnen krijgt, kun je je futloos voelen. 
Met dit tonicum kun je je lichaam een behoorlijke (voorjaars)oppepper geven want brandnetels bevatten veel makkelijk opneembaar ijzer en ook abrikozen zijn een goede bron. (Natuurlijk raadpleeg je bij ernstige vermoeidheidsklachten wel een arts!)

Het is heel eenvoudig te maken met als basis een fles (goede) rode wijn


In een goed af te sluiten pot leg je een flinke handvol grof gesneden brandneteltoppen.
Ook een aantal fijngesneden gedroogde abrikozen en de schil van een biologische sinaasappel gaan er bij.

(Je kunt ook gedroogde brandnetels gebruiken, volgens sommige bronnen is dit zelfs beter, omdat de wijn door het vocht uit de verse kruiden verdund wordt (en dus minder lang houdbaar zou zijn). Zelf gebruik ik het liefste verse kruiden, vooral natuurlijk in deze tijd van het jaar. In de maanden dat er geen brandnetels zijn kun je dan gedroogde netels gebruiken.) 

Je giet net zo veel wijn erbij tot de pot vol is, en dan laat je het 1 tot 2 weken op kamertemperatuur staan. Regelmatig even schudden en als het klaar is zeven.

De smaak is aangenaam, het heeft iets weg van een winters kruidenwijntje.
Je drinkt van deze wijn regelmatig één klein glaasje per dag.

Meer interessante kruidencombinaties op wijn kun je hier vinden op de site van "Tales of a Kitchen Herbwife".

24-03-14

tok tok.....brei eens een kuikentje


Hier, bij Woman's Day, kwam ik een (gratis) patroontje tegen van hele kleine kuikentjes om te breien.
Het is in het Engels, en voor wie dat niet prettig vindt, staat hieronder het patroon in het Nederlands.

Je breidt van onder naar boven en enige ervaring met het breien op 4 pennen is geen overbodige luxe, het eerste kuikentje was een heel gepriegel. Gelukkig zijn wij mensen in staat om te leren.....het tweede exemplaar was zo klaar!

Het lijfje
Zet 6 steken op, verdeeld over 3 naalden.
1e toer: (6x) elke steek 2x breien (door 1x voor en 1x achter in te steken) (12 st)
2e toer: (6x) 1 steek 2x breien, 1 recht (18 st)


3e toer: recht
4e toer: (6x) 1 steek 2x breien, 2 recht (24 st)


5e t/m 8e toer: recht
9e toer: (6x) 2 steken recht samenbreien, 2 recht ( 18 st)
10e toer: (6x ) 2 steken recht samenbreien, 1 recht ( 12 st)
11e t/m 14e toer: recht
Vul het beestje op, laat de steken op een naald glijden en trek goed aan.


De kam
Al breiend 3 of 4 steken op de kop opnemen, en in de volgende naald weer afkanten.


Eén zijkant zal er "gezond" uitzien, de andere kant is iets minder mooi.
Met de borddurnaald kun je hier wat aan veranderen.

Ogen en snaveltje
Met een kleurtje eenvoudig borduren.

De vleugels
Neem aan de zijkant 4 steken op en brei 2 toeren in tricotsteek (volgens origineel patroon) of maak ze ietsje langer (zoals ik deed).


De pootjes
Heb ik dus lekker weggelaten, want in het hooi kon ik ze niet terug vinden.
Als je ze wél wilt maken zet dan 2 steken op en brei 12 toeren in tricotsteek. Haal dan de draad door deze 2 steken, steek ze aan één kant het lijfje in en aan de andere kant er weer uit en zorg dat ze beide even lang zijn ;-).
Nu nog even afwachten wat er uit dat bovenste grote groene ei komt.........

17-03-14

kerriepoeder en een lekker soepje



Hét recept voor kerriepoeder bestaat denk ik niet, er zijn heel veel verschillende varianten te vinden met allemaal hun eigen smaak en scherpte. Wel zit overal  geelwortel (koenjit - kurkuma) in, vandaar ook dat kerrie altijd gelig is.
Dit is het recept dat ik gebruik.



Alles even door het koffiemolentje en je hebt een strooipotje vol. Ik gebruik zeer regelmatig kerriepoeder in de keuken en de kerriesoep (met een Indisch tintje) van de bovenste foto wordt dus ook regelmatig gemaakt. Het is een heel fijn simpel receptje, zo klaar en (voor mij heel belangrijk) je hebt waarschijnlijk alle ingrediënten altijd wel in huis.



Voor de soep heb je nodig:
* een ui
* een appel
* een banaan
* iets boter
* bloem, 2 eetlepels
* kerriepoeder, 1 eetlepel (zelf maken of de winkelvariant)
* 1 liter bouillon 
* amandelschaafsel, (alleen als je dat in huis hebt)
Bereidingswijze:
Fruit de gesnipperde ui in de boter glazig en voeg dan de in stukjes gesneden appel en banaan toe.
Doe er een klein beetje water bij en laat het vervolgens zo'n 5 minuten, met de deksel op de pan, stoven.
Roer er dan de bloem en kerriepoeder door en beetje bij beetje de bouillon.
Breng alles aan de kook en laat de soep op een zacht vuurtje nog 10 minuutjes zachtjes doorkoken.
Rooster eventueel wat amandelschaafsel in een droge, hete koekenpan en strooi dit over je soep.

Een paar plakken eigengebakken brood erbij en onze magen zijn weer dik tevreden!

Tip:
Als je je koffiemolentje gebruikt voor van alles en nog wat, moet je hem regelmatig schoonmaken. Een vervelend klusje want de mesjes zijn scherp.
Het altijd werkende trucje is het het gebruik van een paar stukjes droog brood. Even laten draaien en  het is nu heel gemakkelijk schoon te vegen met een papiertje.

10-03-14

kurkuma noten



Hier vertelde ik over de gezondheidsvoordelen bij het regelmatig nuttigen van kurkuma en deze gekruide noten zijn zo lekker en zo snel klaar, dat het niet zo veel moeite zal kosten om ze regelmatig te maken. Lekker bij een Oosterse maaltijd maar bijna verslavend zo 's avonds bij de buis of een vuurtje.
Vandaag gemaakt met ongezouten cashewnoten, (ook gezond), maar andere noten en zaden (zonnebloempitten!) zijn ook lekker.

Zet eerst je kruidenmengseltje klaar, dat bestaat uit:
-1 theelepel kurkuma
-1 theelepel komijn
-1/2 theelepel kaneel
Deze drie poedertjes even goed door elkaar roeren.
Dit is voldoende voor 150-200 gram noten. Eventueel kan er een beetje zout bij, zelf doe ik dat niet.

In een koekepan met een niet te dunne bodem verhit je ondertussen 1 eetlepeltje olijfolie, en hierin rooster je, onder regelmatig roeren, de nootjes.



Hou ze in de gaten........eerst denk je dat er niets gebeurt en dan ineens gaan ze kleuren. 
Als ze allemaal een beetje verkleurd zijn, en heerlijk ruiken, laat je ze in een bakje glijden.



Het kruidenmengseltje gaat erbij en dat kun je er doorschudden. Eerst denk je dat de noten een beetje vettig blijven van de olijfolie maar de kruiden nemen het op. 
Pas wel op.....even laten afkoelen voordat je gaat proeven want ze zijn erg heet.

Nu we het toch over cashewnoten hebben.........
Vorig jaar kreeg ik van een reislustige vriendin dit  boontje uit Suriname met de vraag of ik wel wist wat het was.
Alhoewel de vorm me bekend voorkwam kon ik het niet raden. maar dit is dus een cashewnoot..... nog in de dop.

03-03-14

de egeltjes worden wakker ;-)



Geritsel in de bosjes.......het zachte weer heeft de egeltjes gewekt uit hun maanden durende winterslaap.
Hongerig gaan ze op zoek naar slakken, regenwormen en ander, voor ons iets minder aantrekkelijk, voedsel.

En wij.......wij aten egeltjes om de lente te vieren.
(met dank aan de Allerhande voor het leuke idee).

Je maak eerst brooddeeg op je eigen manier.
Na de eerste rijs sla je het deeg even door en verdeelt het in gelijke partjes.



Vorm van elk stukje een bolletje en knijp dit met je vingers aan één kant aan elkaar om een neusje te vormen.



Gebruik twee rozijnen als oogjes.



Klop een ei los en bestrijk hiermee iets meer dan de helf van het bolletje. Bestrooi met sesamzaad...... 



of geraspte kaas.



Laat ze nog even narijzen en bak ze in ongeveer 15 minuten goudgeel in een oven van 220 graden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips