26-01-15

amandelmelk en de "rest" verwerking


Zelf amandelmelk maken, je kunt het op diverse sites lezen, is helemaal niet moeilijk.
Ideaal voor mensen met een lactose intolerantie of als je om andere redenen geen koemelk wilt gebruiken.
Maar....dat het nou zo heerlijk romig is om zo te drinken hoor je mij niet zeggen, al wordt het door toevoeging van wat dadels en/of kersen wel een heel stuk lekkerder.
Toch maak ik het regelmatig, niet om zo te drinken maar om er ons ontbijtje mee te maken......overnight oats. Met lekker veel andere gezonde toevoegingen zodat we de hele ochtend verder niets meer hoeven eten omdat we zo verzadigd zijn. (Niet dat wij ons daar altijd aan houden helaas.)


(Mocht je je trouwens afvragen wat dat groene spul is........deze zomer hoop ik daar een logje over te kunnen schrijven ;-).

Maar goed, amandelmelk. Voor de lezers die het nog niet ergens anders zijn tegengekomen.....je maakt het als volgt:
Laat de amandelen een nacht weken in wat water.


Spoel ze de volgende dag af en doe ze in de blender (staafmixer kan ook) met water.
Voor 250 gram amandelen gebruik je ongeveer 1 liter. Meer kan, minder mag.
Laat dan de blender een dikke minuut draaien et voila........je hebt "melk".


Zeef alles nu door een kaasdoek (of theedoek) en wring het zo krachtig mogelijk uit.


Je hebt nu twee producten, melk en amandelpulp.
Omdat amandelen best prijzig zijn is het fijn om deze pulp te hergebruiken. Dit zomaar weggooien voelt ook absoluut niet goed en is ook niet nodig want je kan er nog heel veel verschillende lekkere gerechten mee maken.


Ik maakte er een (echt overheerlijke) cake mee. Andere mogelijkheden zullen in de loop van dit jaar de revue passeren, dat is tenminste de bedoeling.

Recept maanzaad-amandelcake
Nodig:
-115 gram zachte roomboter
-115 gram (riet)suiker
-4 grote eieren
-30 gram maanzaad
-180 gram amandelpulp (eventueel aanvullen met amandelmeel)
-125 gram zelfrijzend bakmeel
-snuf zout

Warm je oven voor op 180 graden.
Vet je cakevorm in met boter en wat bloem.
Mix de boter met de suiker en voeg één voor één de eieren toe.
Spatel vervolgens de amandelpulp erdoor en ook het maanzaad en het zelfrijzend bakmeel.
Giet het nu in je vorm en laat het in ongeveer 40 minuten garen in de oven. Controleer even met een satéprikker of het echt gaar is. 


Wist je dat amandelen heel gezond zijn voor ons hart en onze bloedvaten?
Ook bevatten ze veel mangaan (goed voor de leverontgifting en aanmaak van energie op celniveau).

Let op
Volg je "de gulle aarde" op facebook en je hebt de nieuwe pagina nog niet "geliked"?
Vanaf februari verschijnen de nieuwe logjes alleen nog maar op de pagina met "vind ik leuk".

19-01-15

maaltijd in een pot: risotto


Na alle koekjes en andere zoetigheden in een pot ben ik wel toe aan een nieuwe uitdaging!
Maaltijden in een pot....daar ben ik (noodgedwongen) wat mee aan het experimenteren.
Kijk, het is best lastig als wij om 18.00 uur de warme maaltijd nuttigen terwijl een ander gezinslid vijf dagen in de week pas om 20.30 uur thuis komt van zijn werk. 
Op andere dagen wil er iemand al graag om 16.30 uur eten, simpelweg omdat er de rest van de avond geen tijd is. 
Nou lenen veel maaltijden zich wel voor een tweede ronde, aardappels kunnen immers worden opgebakken en de meeste groenten zijn op een zacht vuurtje ook wel weer warm te krijgen, evenals stamppotten, ovenschotels en pasta gerechten. 
Maar..... die keren dat het niet lukt wordt er een beroep gedaan op de bestaande snel kant-en-klaar maaltijden in een zakje......iets wat elke keer weer vies tegenvalt! De smaak is niet "je van het", en voor een harde werker vaak ook veel te weinig. (En dan laat ik voedingswaarde en gezondheid gemakshalve buiten beschouwing.)

Gelukkig zijn er veel voorbeelden op het web te vinden van deze "maaltijden in een pot" en met de nodige aanpassingen en het omrekenen van cup naar gram is deze risotto de eerste die door iedereen met smaak wordt opgegeten! 
De hoeveelheid in mijn potje is genoeg voor één stevige eter, maar je kan er natuurlijk ook een dubbele portie in doen voor twee tot drie eters of driedubbel voor........:-)

Hoe lang je het potje op deze manier kunt bewaren durf ik niet precies te zeggen maar na een aantal weken ziet het er in ieder geval nog prima uit!

Wat gaat er in de één persoonspot?
In een potje van 250 ml (of iets kleiner) doe je 150 gram risotto rijst.
Vervolgens knip je 20 gram gedroogde tomaten in stukjes en legt dit boven op de rijst.


Meng dan 1 eetlepel gedroogde uitjes, 1/2 theelepel oregano, 1/3 theelepel gedroogde knoflook snippers, 1/3 theelepel gedroogde rozemarijn, 1/2 theelepel gedroogd basilicum, wat peper en een klein snufje zout.


Leg dit bovenop de tomatensnippers, (een andere volgorde kan natuurlijk ook).


Leg er vervolgens een bouillonblokje op en sluit de pot.

Om de risotto in een handomdraai  te kunnen maken:

Breng 400 ml water aan de kook.
Laat hierin het bouillonblokje oplossen en giet de rest van het potje in de pan en breng het weer aan de kook.
Laat het onder regelmatig roeren op een heel zacht vuurtje in 20 minuten gaar koken. Als het té droog wordt een klein beetje extra water toevoegen.
Eventueel garneren met wat geraspte kaas.

Eet smakelijk!


Als je de nieuwe berichten van De Gulle Aarde ontvangt op je facebookstartpagina en je wilt dit blijven ontvangen moet je mijn nieuwe pagina even liken. Dat kun je hier doen. De "vriendenpagina" gaat namelijk binnenkort verdwijnen. 

12-01-15

ode aan het droge boontje


Dat "de man" boontjes "verzamelt", schreef ik al eens eerder. (Hier kun je dat nog eens lezen en zijn verzameling van toen bekijken). Ondertussen is de collectie ook alweer behoorlijk uitgebreid, hij "bezit" inmiddels 30 verschillende boontjes. Allemaal met een andere kleur of een ander patroontje.


Manlief kan heel rustig in de schuur zitten te doppen, nadat ze zijn gedroogd onder het afdakje van de garage, en kan behoorlijk warmlopen voor een nieuw modelletje :-).


Ieder voorjaar worden er van elke kleur 5 boontjes gepoot en dan is het afwachten. Pas aan het einde van het jaar kan de balans worden opgemaakt.
Voor de goede orde, voor onze sperziebonen kopen we wél elk jaar nieuw zaaigoed, dit om te voorkomen dat we boontjes met draden krijgen door kruisbestuiving.


Doordat we dus best veel droge bonen hebben en we niet iedere week bonensoep willen eten, is het dus zaak om hier een beetje creatief mee om te gaan, al wordt er ook wel eens een hele dikke pan met te oude bonen gekookt om te dienen als kippenvoer.
Ik kook ook voor ons zelf zeer regelmatig een pannetje al moet je dat natuurlijk niet overdrijven. Peulvruchten bevatten, naast veel gezondheidsbevorderende stoffen, ook anti-nutriënten (stoffen die de vertering en opname van voedingsstoffen belemmeren), al zou je dit, door de bonen goed te koken, kunnen verminderen (lees meer daarover hier).

Deze keer maakte ik een bonen taartje,


Vier bonenburgers......


en een ovenschotel met witte boontjes die wij hier erg lekker vinden.


Recept bonenburgers:
-300 gram gekookte droge bonen
-2 theelepels worchestersaus
-2 eetlepels bieslook
-2 eetlepels ketchup
-1 eitje
-1 eetlepel mosterd
-naar smaak zwarte peper
-paneermeel (zoveel als nodig om een samenhangende bal te maken + evt. iets om te paneren.

Alles goed mengen in een keukenmachine of met de hand en er platte burgers van vormen die je daarna door een beetje paneermeel haalt. Kort bakken tot ze helemaal warm zijn.

Recept ovenschotel:
-1 ui
-1 prei
-handje vol spekjes
-gekookte aardappelen
-gekookte droge boontjes
-bouillonpoeder
-wat boter en paneermeel
De hoeveelheden zijn hier eigenlijk niet zo belangrijk, gebruik je gevoel en dat wat je hebt!

In een beetje boter een uitje, wat spekjes, een beetje fijn gesnipperde prei en in stukjes gekookte aardappels opbakken. De gekookte boontjes erdoor en ook even meebakken. Vervolgens een bouillonblokje of wat bouillonpoeder er boven verkruimelen en goed doorroeren.
Alles in een ingevette ovenschaal scheppen en er een beetje paneermeel over strooien en "garneren" met een paar schilfers roomboter.
In een hete oven goed opwarmen.

 

05-01-15

advocaat

                         

Ik vind het erg leuk om de "dingen" die hier op tafel komen zoveel mogelijk zelf te maken.
Sommige ingrediënten in een recept kun je dan vervangen door gezondere varianten en het verder helemaal aanpassen aan je eigen smaak en dat van je gezin of bezoek. 
Bovendien weet je dan ook precies wat er in zit!
In advocaat bijvoorbeeld, zit best veel suiker, in sommige gevallen óók handig om te weten!

Zelf advocaat maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk, als je deze instructies volgt kan het eigenlijk niet eens mislukken. Ook in dit recept zou je dingen kunnen veranderen, in plaats van de brandewijn kun je b.v. jenever of cognac gebruiken. Met onderstaand recept krijg je een redelijk schenkbare advocaat, wil je het liever dikker dan gebruik je alleen de eidooiers. 
In sommige recepten op internet wordt er een vanillestokje gebruikt of een zakje vanillesuiker in plaats van vanille-extract 
De hoeveelheid kristalsuiker varieert veel in de verschillende recepten, tussen de 175 - 600 gram per halve liter alcohol. De 175 gram die ik gebruik zit dus aan de ondergrens. Gebruik van oersuiker, rietsuiker, sucanat of palmsuiker vond ik absoluut geen succes. Niet qua smaak en zeker niet wat betreft het uiterlijk.

Om advocaat te kunnen maken heb je wel een pan nodig waar een andere pan inpast. In de onderste pan gaat dan zoveel water dat de bovenste pan er net niet inhangt. Dit water breng je (en hou je) bijna tegen de kook aan.


In je bovenste pan roer je 6 grote, zo vers mogelijke, eieren met 175 gram kristalsuiker en eventueel wat vanille-extract los. Klop net zo lang totdat de suiker (bijna) is opgelost.
Hang dan de pan boven het bijna kokende water en blijf roeren.
         

Bij het maken van advocaat bestaat altijd de mogelijkheid dat het gaat schiften, je kunt dit voorkomen door er een paar lepels room al kloppend aan toe te voegen........


....en door ervoor te zorgen dat de temperatuur niet boven de 70 graden komt. Een kookthermometer is in dit geval dus ook een handige hulp! 
Roer nu, heel rustig, met een dun straaltje 500 ml brandewijn door het eimengsel en blijf roeren tot het mengsel licht gebonden en ongeveer 65 graden is.


Laat het daarna, onder af en toe roeren, volledig afkoelen en schenk het in zorgvuldig schoongemaakte flessen of glazen potten. 


Nog een variatie tip: Maak eens chocolade advocaat door 1 flinke eetlepel cacaopoeder op te lossen in 2 eetlepels water en voeg dit aan de eiermassa toe voordat de brandewijn wordt toegevoegd.

En waarom heet het nu advocaat? 
Nou...op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees van een avocado met alcohol en dit drankje heet advocaat. Zeelui namen dit drankje in een ver verleden mee naar Nederland en schijnbaar was het zo lekker dat "we" het ook wilden maken. Maar dit was lastig zonder avocado's dus ging men eieren gebruiken.
Logisch toch?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips