11-06-16

vlierbloesem-champagne


Het recept voor deze vlierbloesem-champagne heb ik al vele jaren in huis maar ik vond het, als wijnmaakster, zo vreemd dat ik niet dacht dat er iets drinkbaars uit zou kunnen komen.
Want weet je.....ik ben gewend om gist, gistvoedingszouten en soms tannine toe te voegen, om alles regelmatig te moeten overhevelen en de vloeistof goed onder het waterslot te houden.
Dit recept was echt véél te simpel, dus bleef het rustig liggen ergens onderop de stapel "nog te maken".
Pas vorig jaar heb ik voor het eerst een beetje (vooral niet teveel hè) gemaakt.
Nou, de verrassing was groot bij het open maken van de eerste fles, dat kan ik je wel vertellen! De champagne spoot eruit en dat wat we hebben kunnen redden smaakte geweldig lekker! Wat jammer dat ik vele, vele jaren van champagne-genot aan me voorbij heb laten gaan :-(.
Maar.......ik ben nu bezig met een inhaalslag!

Eén fles heb ik, om de houdbaarheid te testen, laten staan en die hebben we pas vorige week bij ons nieuwe (en helemaal van "oud" pallet hout gemaakte) tuinhuisje opgedronken.


Eén jaar oud en nog prima op smaak!

Het recept voor deze champagne:
Nodig
-6 bloemschermen van de vlier die lekker ruiken
-3 liter water
-1 citroen
-1 1/2 eetlepel wijnazijn
-500 gram suiker

Werkwijze:
Breng 400 ml van het water aan de kook en los er al roerend 500 gram suiker in op. Laat het afkoelen. Was en pers de citroen, voeg het sap en de schil (met zo weinig mogelijk wit)  aan het suikerwater toe en ook de bloemschermen (zonder teveel dikke stelen), de wijnazijn en de rest van het water.
Roer alles goed door en dek het af. Laat het vervolgens vier dagen trekken, zeef dan de vloeistof en bottel de champagne in flessen met een schroefdop of beugel. 
Na twee weken is de drank mousserend en na drie weken kun je hem drinken.

Het is dus best lang houdbaar. Zolang je geen rare dingen in de fles ziet kun je het drinken. Dat kleine beetje "spul" wat op de bodem van de fles ligt is trouwens normaal.
Wel zou ik de fles buiten openen...........
Geniet ervan!


Nog veel vlierbloesem over?
Probeer dan ook eens:




25 opmerkingen:

  1. Gaan we proberen.
    Fijn, dat je weer iets gepost hebt =)
    En wat n geweldig mooi tuinhuis!!
    Hartelijke groet, Marjo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk recept! Maar die vlierbloesemwijn lijkt me ook wel wat. Hoe kom ik aan gistvoedingszout.?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik haal het bij een winkel voor wijnmakersspulletjes in Jubbega, maar je kunt het ook online kopen. B.v.
      https://www.brouwland.com/nl

      Verwijderen
  3. wat leuk en wat je dus allemaal ermee kan doen, ( leuk dat je weer terug bent van even weg )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat je er weer bent! Heb vandaag vlierbloesemgelei en siroop gemaakt. Las je bericht en nu heb ik 4 weckpotten met champagne in de vensterbank staan :-) Staat nog mooi ook! Heb trouwens champagneazijn gebruikt, hoop dat het daar ook mee lukt.... Wil eigenlijk die "delights" ook nog maken... Je zet me wel aan het werk hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je het ook probeert Madelief, ik hoop dat je net zo verrast zult zijn als dat wij waren. En dat ik je aan het werk zet......dat is een beetje de achterliggende gedachte van dit blog hè ;-).

      Verwijderen
  5. Een variatie hierop maak ik dit jaar ook voor het eerst. Na dagen heb ik het gezeefd en nu staat het te fermenteren. Ik ben benieuwd hoe het wordt! Na het zeven heb ik het 'tussenproduct' geproefd en die smaakte al heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je weer gepost hebt!
    Het lijkt me erg lekker, en een recept om te onthouden.
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zou ik best eens willen proeven, maar ik kan niet tegen suiker.... Kun je het ook ergens anders mee maken? (een suikervervanger?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonder suiker krijg je geen bubbels helaas. Je kan ook vlierschermen laten trekken in water met wat citroen. Als je het goed sterk maakt (dus veel schermen) kan je dit water mengen met "spuitwater", je komt dan een beetje in de buurt van de smaak van de champagne. Klusje voor volgend jaar?

      Verwijderen
  8. Wat een leuke en inspirerende blog hebt u, ik ga u volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk leerzaam blog,dank je

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ontdekte vandaag je blog. Leuk wat je allemaal schrijft. Als oud-wijnmaker vind ik het vreemd dat je azijn toevoegt aan het mengsel. Je probeert altijd "azijnsteek" te vermijden. Hoe zit dit dan?
    Groetjes,
    Martien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eigenlijk geen flauw idee. Azijnsteek is een besmetting met een bacterie, misschien heeft het niets met azijn te maken? Ik weet alleen dat het werkt en erg lekker is ;-)

      Verwijderen
  11. Hoi, kom je binnenkort weer eens met een nieuwe blog post? Ik mis je een beetje....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Is al lang geleden hè? Ik weet niet of er nog nieuwe stukjes bij gaan komen. Heb er wel zin in maar erg druk met een nieuwe studie en familieleden die ik de nodige aandacht wil geven. We zullen zien, de tijd zal het leren zeggen ze dan.......

      Verwijderen
  12. We gaan het zien.... Veel succes met de studie!En met alles wat er verder op je pad komt. Warme groet, Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk je blog! Ik kom je per toeval tegen, had je nog niet eerder ontdekt :)! Succes met je studie :)! Wij houden niet zo van champagne, maar wie weet maak ik straks wel vlierbessensap ;), dat kan ook nog :)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! En ja, vlierbessensap kan ook en is erg lekker. En snoepjes ervan maken en....

      Verwijderen
  14. Hallo,
    Met veel enthousiasme begon ik aan dit leuke recept. Maar nu de champagne een paar weken op de fles staat, zie ik tot mijn schrik een zwarte waas bovenop de champagne liggen! Schimmel...? Kun je mij vertellen waar dat mogelijk door komt? Ik had me zo verheugd op mijn eerste brouwsel, maar denk niet dat dit drinkbaar is.
    Verder wil ik je complimenteren met je blog, ik ben heel blij dat ik 'em ontdekt heb!
    Lieve groet, Celia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is jammer Celia. Dat wil soms maar zo. Het heeft niets te maken met niet schoon werken, het ligt waarschijnlijk aan de vlierbloesem of de temperatuur. Heb het zelf ook eens gehad, het blijft een "chemisch" proces wat je niet helemaal kunt sturen. Dit jaar is, vanwege de warmte? de champagne al gaan schimmelen voordat ik het in de fles ging. Nou ja, volgend jaar, nieuwe kansen denk ik dan maar (en zonde van de tijd en de suiker, dat ook).

      Verwijderen
  15. Bedankt voor je reactie. En inderdaad, volgend jaar gaan we er weer voor! Er staan nog genoeg leuke ideeën op je blog om dit jaar te doen. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Voor de 2e keer dit recept gemaakt maar nu minder zoet. 10ltr gemaakt=3x het recept en 2x de hoeveelheid suiker. Erg goed gelukt....volgend jaar het zelfde maar dan met 1x suiker...kijken hoe dat gaat. ��

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips