12-06-12

vlierbloesem Turkish delight


Het leuke van het leven in een klimaat zoals we dat hier in Nederland kennen, is toch wel de steeds wisselende seizoenen. Elk seizoen heeft zo zijn hoogtepunten en in de lente is, wat mij betreft, de vlierbloesem daar één van.
Als er altijd vlierbloesems waren, was dit Turks Fruit waarschijnlijk lang zo lekker niet. Dan maakte je het misschien wel met enige regelmaat en dat ene speciale moment ging dan ten onder in de massa.

Nodig:
10 bloemschermen van de vlier
280 gram suiker
160 ml water
50 gram maizena
1 citroen
halve theelepel bakpoeder

1. Los de maizena met het bakpoeder op in een klein beetje van het water.
2. Breng de rest van het water aan de kook met de suiker en laat het afkoelen. (evt. in een bak koud water)
Voeg hieraan het sap van de uitgeperste citroen toe.
3. Zet een schoteltje in de koelkast.
4. Bekleedt de bodem van een bakje, passende bij je hoeveelheid, met bakpapier en bestrooi het licht met wat maizena, invetten met een beetje boter kan ook.
5. Knip het groene steeltje van de bloemen en bindt ze in een kaasdoekje of zakdoek.
6. Als het suikermengsel iets is afgekoeld, voeg je het maizenapapje toe, hang ook het zakje met de bloemen erin en breng alles langzaam aan de kook. Laat het dan doorsudderen, en betrek ook je bloemenzakje in dit kookproces. Na 10 minuten kan het zakje er wel uit.


7. Je blijft roeren, je kunt af en toe een druppel op je koude schoteltje laten vallen om de dikte te testen.
Het moet heel dik en lobbig worden. De tijd die hiervoor nodig is, is mede afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe hoog het gas staat, ik had déze hoeveelheid op mijn één na grootste gaspit op de laagste stand. Het totale kookproces was toen 30 minuten. 
Als het niet hard genoeg wordt is het haast onmogelijk om er een snoepje van te maken. (Mijn ervaring is trouwens dat het dan wél lekker is om het er zo met een lepeltje uit te halen ;-)
Als je denkt dat het klaar is stort je het in je schaaltje.


Laat het dan overnachten in de koelkast. De volgende dag krijg je een plakkerig klusje. Probeer het uit het bakje te krijgen en vorm er blokjes van. Maak ze niet te groot, ze zijn namelijk zoet, maar de vlierbloesemsmaak is heerlijk! Rol ze even door de poedersuiker en eet er niet te veel van!

10 opmerkingen:

  1. Hmmm dat klinkt lekker. Een soortgelijk recept heb ik eens met kweepeer gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, wat een geweldig recept, ik had er geen idee van dat je dit zelf kan maken.. en dan nog wel met vlierbloesems! Jammer dat ik geen suiker mag :(!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk! Maar inderdaad erg zoet. (was er vroeger wel gek op!)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het hoogtepunt van deze weken is ook voor mij de vlier. Dit jaar bloeit hij hier wel heel mooi. Leuk recept, maar wel erg zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh wat heerlijk (ook met agar-agar te maken).
    Wij maakten afgelopen zondag vlierbloesemlimonade mmmmm
    http://estreachikitu.blogspot.nl/2012/06/wilp-5-vlierbloesemlimonade.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijk blog heb je toch!Ik vind het altijd zo leuk wat je allemaal maakt!Echt super!

    groetjes
    Angeline
    www.mijnplekkie.tk

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk recept!
    Alleen wat moet je eigenlijk met de citroen doen?
    Ik ben het nu aan het maken maar kan nergens in het recept vinden wat je met de citroen moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Scherp opgemerkt! Het citroensap gaat door het suikermengsel. Zal het ook bij het recept schrijven. Het staat er inderdaad niet bij.

      Verwijderen
  8. Hoi Hanneke,
    Ik kreeg een ‘blogaward’ en moet hem ook weer doorgeven. Ik heb jouw blog met negen anderen ‘genomineerd’ op m’n blog. Als je het leuk vindt … prima, als je het niks vindt, ook prima en sorry dat ik je er mee lastig val.
    Groet,
    Angelika

    http://ontdekkingvangroningen.blogspot.nl/2012/06/award-krijgen-en-weer-doorgeven.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk recept, we gaan van de week met een groepje enthousiaste mensen vlierbloesem plukken om gelei van te maken. Nu ik dit receptje ben tegen gekomen ga ik dit zeker ook proberen. Dank je wel voor het delen :-).
    groetjes Cynthia

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips