13-04-15

gekruide boksdoornsoep en het zaad


Boksdoorn? Nooit van gehoord?
Nou, boksdoorn is "gewoon" een andere naam voor de gojibes, en dit veelzijdige besje kun je in veel recepten gebruiken ( kijk hier voor een eerder berichtje met lekkere recepten). 

"Je kan er ook een erg lekkere soep mee maken" werd mij eens verteld en hier was ik wat sceptisch over, de smaak van zo'n besje associeer ik nu namelijk niet direct met soep. Lange tijd bleef het recept dan ook op de plank liggen, totdat.......
En het was echt erg lekker!!!!!!!!!!!

Nodig voor twee kommen soep:
-100 gram gojibessen 
-2 tomaten
-1 grote ui
-1 klein pepertje (of de helft van een "normale")
-1/2 theelepel komijn
-bouillon voor 1/2 liter
-enkele brandneteltoppen


Was en week de gojibessen in een beetje water en giet ze af.
Snij de ui in stukjes en bak ze in een beetje vet.
Bak de in stukjes gesneden peper ook even mee.
Daarna de in stukken gesneden tomaten en gojibessen toevoegen alsook de komijn.
Alles op een zacht vuurtje enkele minuten meebakken.
Voeg dat een halve liter water toe met de bouillon en de brandnetels.
Laat alles op een zacht vuurtje met de deksel op de pan zo'n 10 minuutjes koken.



Laat je blender of staafmixer even draaien en klaar!

Wist je trouwens dat je heel makkelijk zelf een gojibesstruikje kunt kweken?
Peuter maar eens zo'n gedroogd besje open.......


het zit helemaal vol kleine zaadjes die héél makkelijk kiemen. 
Leg ze in een potje met grond, en doe er een plastic zakje over totdat het eerste kiempje zichtbaar is.


Binnen een paar weken zijn het al plantjes die je in een grotere pot kunt zetten.


(Meer lezen over de verdere verzorging kun je b.v. hier.)

Wie weet, over een paar jaar......

6 opmerkingen:

  1. Prachtig toch die speciale receptjes :-) Altijd benieuwd naar het volgende.

    Fijne week nog, grts Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Tinne! Jij ook een fijne, en als het kan, zonnige week!

      Verwijderen
  2. Wat bijzonder dat de gojibes ook boksdoorn genoemd wordt! In de snelheid van het lezen dacht ik even dat er bockshorn stond, en bockshornklee is de Duitse naam voor fenegriek, vandaar dat ik even in verwarring was ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb nog een pot goji bessen staan, maar eens proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een originele tip! Kan je ons vertellen waarmee de smaak van de soep te vergelijken is? Vorig jaar in een opwelling drie gojibes-struiken gekocht. Ze groeien erg goed (hebben scherpe doorns, dat wel), maar geven nog geen vruchten.

    Weet jij ook of de rauwe bessen hetzelfde smaken en behandeld moeten worden als de gedroogde? Ik hoorde dat de aanpak anders is.
    Succes met opkweken, Eline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of de rauwe bessen gelijk van smaak zijn weet ik niet, ze zullen iig sappiger zijn :-). En hoe de soep smaakt........iets tussen tomatensoep en goulash, maar ook een beetje naar pompoensoep of iets daar tussenin.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips