22-09-14

honing siropen


Vandaag een aantal van onze favoriete honingsiropen die verlichting kunnen geven bij een zere keel, hoest en andere verkoudheidsklachten. Ze mogen eigenlijk niet ontbreken in je huisapotheek voor de komende koudere maanden en zijn eenvoudig zelf te maken.
Ze zijn óók nog eens erg lekker en dus prima preventief in te zetten ;-).
Je kunt een beetje van deze siroop o.a. oplossen in een glas water, dus gebruiken als ranja, of wat toevoegen aan een kop thee (als de thee al op drinktemperatuur is). Andere toepassingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat honing, mits koud geslingerd, hoest en keelpijn kan verlichten.
Honing is namelijk anti-bacterieel en in combinatie met de voordelen van de andere ingrediënten, heb je een lekker smakend en werkzame home remedy klaar staan op het moment dat familieleden of vrienden het nodig hebben.
Geef echter geen honing aan kinderen beneden een jaar i.v.m. een nog niet volledig ontwikkelde darmflora. Je kunt daar op deze site meer over lezen, (en daar staan ook nog andere honingrecepten!).

Om deze honingsiropen te maken heb je nodig:
-lege, schone potjes (ik gebruik hier potjes met een inhoud van 350 ml.)
-honing, het liefst koudgeslingerd
-citroenen, mandarijnen en sinaasappels van biologische kwaliteit!
-gemberwortel, kruidnagels, kardemonpoeder, rozemarijn

Vul je potje voor de helft met je in plakjes gesneden citroen (of één van de andere mogelijkheden) en giet er wat honing over. Even een paar keer het potje met kracht op het aanrecht neerzetten om eventuele luchtbellen te laten "ontsnappen" en de procedure herhalen. Voeg de kruiden toe en goed doorroeren (behalve bij de rozemarijn).

De potjes moet je in de koelkast bewaren.
Na een paar uur kun je ze al gebruiken en ze blijven zeker een paar maanden goed.
Je kan een paar keer bijvullen met honing, het fruit moet namelijk wel onder blijven staan. Je kunt dit er na een poosje ook uitzeven.

 gember - citroen - honing
(1theelepel geraspte gember en 1 dun schijfje gember)


kruidnagel - sinaasappel - honing
(ongeveer 10 kruidnagels)


rozemarijn - citroen - honing
(1 tot 2 takjes verse rozemarijn)


kardemom - mandarijn - honing
(ongeveer 1 theelepel gemalen kardemom en evt. een paar peulen)

Zo, laat de winter maar komen.........(al bevalt dit weer me nog prima!)


Bronnen o.a.: Mayo ClinicLivestrongABC news.

16 opmerkingen:

  1. dat ziet er mooi en lekker uit en als het ook nog helpt. ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Warm slingeren bestaat gewoonweg niet, honing wordt niet verwarmd, gekoeld of wat dan ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk ziet dit eruit. Ik zou bijna bijen gaan houden - was het niet voor het feit dat ik die beestjes enorm eng vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar kan ik "Koud Geslingerde" honing kopen?
    Vooral die met de sinaasappel en kruidnagel lijkt mij heeeerlijk.
    Ik zou het graag eens willen proberen te maken.
    Vooral met 3 kinderen in huis lijkt het mij meteen ook handig om op voorraad te hebben ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kun je kopen in de natuurvoedingswinkels en bij imkers. Misschien online? Maar daar heb ik geen ervaring mee.

      Verwijderen
    2. Dank je wel, ik ga eens zoeken......

      Verwijderen
  5. Enkele imkers noemen het ook wel rauwe honing, dus die naam kun je ook tegen komen. En in de supermarkt koop je inderdaad verhitte honing en zijn alleen de smaak en de suikers nog maar aanwezig. En natuurlijk alleen biocitrusfruit, want die gifstoffen op de schil en dan dus in de honing.......! Deze was of poets je er echt niet af!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Alleen al een feest om naar te kijken!
    Misschien een wat stomme vraag maar je gebruikt schijfjes citroen dus niet het uitgeperste sap van de citrusvruchten? Hoeveel honing heb je ongeveer nodig?

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik inderdaad de hele citrusvruchten, schil en sap. Ik meet het nooit af, gewoon wat fruit in een potje en dan honing erover totdat 't potje vol is.

      Verwijderen
  7. Ik wil graag potje één maken. Voor mezelf dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er leuk, die recepten!! En inderdaad wordt commerciële honing vaak verhit. Maar toch...warm slingeren kan echt niet :-). Dan zou de was van de ramen smelten en krijg je honing vermengd met bijenwas. Koud geslingerde honing is daarom een rare, overbodige, commerciële term, omdat er domweg geen andere manier is om te slingeren. Als honing verhit wordt is dat dus pas ná het slingeren. Mijn advies: koop gewoon honing rechtstreeks van de imker in je buurt. Dan heb je meteen alle waardevolle pollen binnen, die helpen bij het voorkomen van allergieën.
    Teunie (imker)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit lijken me echt weer van die recepten die ik zeker een keer zal gaan uitproberen. Ik heb ze in ieder geval gepind!
    Dank je wel!

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hallo,

    hoe kan je voorkomen dat de honing versuikerd

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet te koud wegzetten. Het blijft een lastig "probleem". Acaciahoning blijft wel heel lang vloeibaar.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips